groeen op een aanrecht klaar om gesneden te worden

Groenten bevatten anti-nutriënten, dat is een feit. Toch hoef je je daar normaal gesproken geen zorgen over te maken.

Planten maken natuurlijke gifstoffen aan om zichzelf te beschermen. Deze stoffen moeten voorkomen dat de planten door bepaalde insecten of dieren worden opgegeten. Daarom maken ze stoffen aan als fytinezuur, oxaalzuur of lectinen. En die stoffen worden ook wel anti-nutriënten genoemd. Dat klinkt heftiger dan het is.

Wat doen anti-nutriënten uit groenten?

Sommige anti-nutriënten kunnen als je er heel veel van binnenkrijgt, leiden tot maagdarmklachten als misselijkheid, braken en diarree. Andere kunnen de opname van gunstige voedingsstoffen als ijzer, calcium en zink belemmeren. Gelukkig loopt het in de praktijk zo'n vaart niet. Normaal gesproken merk je er niets van dat er anti-nutriënten in je eten zitten. Groenten die anti-nutriënten bevatten zijn over het algemeen juist gezond omdat ze veel vezels, vitamines en mineralen bevatten.

Een paar voorbeelden

Een voorbeeld: tomaten, vooral onrijpe, bevatten het anti-nutriënt solanine (ook tomatine genoemd). Bij een hele hoge inname kan dit maag-darmklachten geven, al is de ene persoon er gevoeliger voor dan de andere. Maar tomaten zitten ook barstensvol vitamines (vooral vitamine C en bètacaroteen), mineralen (vooral kalium), antioxidanten (lycopeen) en vezels. En als je normale hoeveelheden tomaten eet, merk je niets van de solanine die erin zit.  

Een ander voorbeeld: spinazie bevat oxaalzuur. Oxaalzuur is ook zo’n natuurlijke gifstof die als nadeel heeft dat deze calcium uit de voeding bindt en dus de opname ervan belemmert. Spinazie is daarentegen een uitstekende bron van vitamines. Zo is het rijk aan betacaroteen en vitamine K, wat je nodig hebt voor je bloedstolling. En verder krijg je met spinazie ook nog vitamines B6, B9, B11 (foliumzuur) en C binnen. Met deze groetensoorten voeg je dus ondanks de anti-nutriënten veel goeds toe aan je voeding en aan je gezondheid. En is het erg dat er wat minder calcium wordt opgenomen als je spinazie eet? Als je genoeg varieert, krijg je ook bij je andere maaltijden calcium binnen en zit het dus wel goed daarmee.

Variëren is het gezondst

Door ruim te kiezen voor groenten en af te wisselen in soorten, spreid je het risico dat je van bepaalde anti-nutriënten heel erg veel zou binnenkrijgen. Bovendien zorg je door gevarieerd te eten voor een ruim aanbod van vitamines, mineralen en vezels. Groenten met anti-nutriënten vermijden, maakt je voeding veel minder gevarieerd en dus heb je juist eerder kans op tekorten.

Eet Meer!

Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond".

Te koop in onze webshop voor €21,- 

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .