varieteit aan soorten aardappelen, gewone en zoete

De kleur is anders, maar verder lijken de gewone aardappel en de zoete aardappel veel op elkaar. Toch zijn er wat verschillen.

Verschillende afkomst

Het belangrijkste verschil tussen de gewone aardappel en de zoete aardappel is dat ze geen familie van elkaar zijn. De gewone aardappel behoort net als de tomaat en paprika tot de nachtschadefamilie. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, behoort tot de windefamilie. Eigenlijk is de bataat geen aardappel, maar een knolgroente, net als de wortel of de knolselderij. Zoete aardappelen kunnen net als gewone aardappelen prima groeien in de Hollandse grond. Toch worden ze nog niet op grote schaal hier geteeld en komen ze vaak van ver: uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland of Egypte. Daardoor scoort de bataat minder goed op duurzaamheid dan de Hollandse pieper.

Is een zoete aardappel zoeter?

Beide aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, maar wel heel verschillende soorten. De gewone aardappel bevat veel zetmeel, terwijl de bataat vooral veel inuline en fructose oftewel vruchtensuiker bevat. Door deze fructose smaakt een zoete aardappel wat zoeter. Toch stijgt je bloedsuiker minder snel van de koolhydraten in een zoete aardappel. Dat komt omdat ons lichaam het koolhydraat inuline in zoete aardappelen langzamer verteert dan zetmeel in gewone aardappelen.

Vol vitamines en mineralen

Gewone aardappelen en zoete aardappelen bevatten allebei veel gezonde stoffen als vezels, ijzer, kalium en magnesium. Ook zijn ze allebei rijk aan vitamine C. In oranje bataten zit daarnaast ook veel bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Dit zit nauwelijks in een gewone aardappel.

Lekker veelzijdig

Ondanks dat het 2 heel verschillende gewassen zijn, kun je zoete aardappelen op dezelfde manier eten als gewone aardappelen. Je kunt er frietjes van bakken, puree van stampen, roosteren in de oven of poffen op de barbecue. Beide knollen zijn ook heel geschikt om een soep iets dikker te maken of in een lekkere curry. Zoete aardappelen zijn met hun iets zoete, kruidige smaak, daarnaast ook lekker als gezonde toevoeging aan zoete gerechten, zoals deze zoete-aardappelmuffins

Zijn zoete aardappelen gezonder dan gewone aardappel?

Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn er dus verschillen tussen zoete en gewone aardappelen. Maar de ene soort is niet gezonder dan de andere. Het gezondste is om te variëren. Wissel daarom gewone aardappelen af met zoete aardappelen (en natuurlijk met zilvervliesrijst, volkorenpasta of volkoren granen). Dan ben je echt gezond bezig.

 

Gewone en zoete aardappelen passen prima in een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond".

Te koop in onze webshop voor €21,-