Verse kruiden
5x favoriet

Baal je er ook zo van dat een bosje verse kruiden zo snel verpietert nadat je het gekocht hebt? Lees onze tips.

Hoe bewaar je kruiden en specerijen? 

  • Verse groene kruiden: spoel de takjes of het bosje af onder stromend koud water. Wikkel de kruiden dan in vochtig keukenpapier en doe het in de groentela. Zo blijven groene kruiden wel tot 1,5 week goed. Deze methode is geschikt voor alle verse groene kruiden, met uitzondering van basilicum. Bewaar die op kamertemperatuur op een donkere plek en bewaar die niet te lang. 
  • Kruiden met stevige blaadjes (zoals tijm, munt en rozemarijn) hoeven niet in keukenpapier te worden verpakt; een simpel boterhamzakje geeft vaak betere resultaten. 
  • Heb je voor een gerecht verse kruiden gebruikt en nog wat over of heb je veel kruiden in je (moes)tuin staan? Je kunt ze gemakkelijk invriezen en zo bewaren voor een volgend moment. Was de kruiden en snij ze (eventueel) fijn. Verdeel ze vervolgens over de vakjes van een ijsblokhouder en schenk er een beetje water over. Zo heb je mooie porties om toe te voegen aan soepen en sauzen.

Vers vervangen door gedroogd

Soms heb je geen verse kruiden in huis en wil je vervangen door gedroogde kruiden. Hoeveel gedroogde kruiden reken je dan? Ga uit van ongeveer 1/2 tot 1/3 van de hoeveelheid verse kruiden. Staat er 2 eetlepels verse tijm in en recept, neem dan 3/4 tot 1 eetlepel gedroogde tijm.

Kruiden (en ook specerijen) zijn perfecte smaakmakers voor al je gerechten.We laten je graag zien hoe je (verse en gedroogde) kruiden en specerijen gebruikt en inspireren je graag met tips, weetjes en natuurlijk recepten. De Receptspecial Koken met kruiden en specerijen bevat tips en 27 recepten. Je schaft de download voor €4,- aan in onze webwinkel.