Pannenkoek

Nederlandse gezinnen houden van pannenkoeken. Een lekkere, goedkope maaltijd waar vooral kinderen dol op zijn. Maar pannenkoeken met suiker, stroop of honing zijn wel erg zoet. Hoe maak je er een meer gezonde maaltijd van? We geven je zes tips.

Tip 1: gebruik volkoren meel
In veel kant-en-klare pannenkoekenmixen wordt witte bloem gebruikt, en niet volkoren meel. Dan mis je kostbare vezels en vitamines! Maak gewoon zelf je pannenkoekenbeslag en gebruik dan bijvoorbeeld boekweitmeel, volkoren tarwemeel, havermeel of een mix van deze soorten.

Tip 2: bak ze ook hartig
Zoete pannenkoeken zullen bij kinderen misschien favoriet zijn, maar las ook een stapeltje hartige pannenkoeken in. Dat kan natuurlijk met spek, maar het is ook lekker om kleine blokjes paprika en kaas mee te bakken, of de pannenkoeken te beleggen met gerookte zalm, crème fraîche en kappertjes, of ze te vullen met geroerbakte spinazie, geitenkaas en pijnboompitjes.

Tip 3: beleg ze met fruit
Fruit is ideaal voor pannenkoeken: het is zoet, maar wel veel minder zoet dan honing of stroop. Je kunt appelpartjes en kaneel in het beslag meebakken, of de pannenkoeken serveren met plakjes banaan en kokossnippers, met blauwe bessen, aardbeien of frambozen. Lekker met een schepje volle Griekse yoghurt of ongezoete geslagen room.

Tip 4: begin met een kopje soep
Je kunt de pannenkoekenmaaltijd beginnen met een kop goed gevulde soep. Bijvoorbeeld groentesoep, pompoensoep of courgettesoep. Zo krijgt iedereen nog wat groenten binnen!

Tip 5: geef een fruitig toetje
Je kunt de pannenkoekenmaaltijd ook besluiten met een portie fruit voor iedereen. Maak er bijvoorbeeld zo’n vrolijk fruitbordje van, of maak een lekkere fruitsalade.

Tip 6: De stapel pannenkoeken hoeft niet op (omdat je weggooien zonde vindt). Pannenkoeken zijn in te vriezen of in de koelkast te bewaren om de volgende dag mee te geven als lunch.