8 x tomatensaus
Wil je minder kant-en-klaar en minder zakjes en pakjes gebruiken bij het koken? Dan is het zelf maken van een tomatensaus voor bij de pasta een goede eerste stap. Het is heel eenvoudig:
Pel en snipper 1 grote teen knoflook en 1 ui. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook zachtjes zodat het heerlijk begint te ruiken.
Voeg een theelepel gedroogde oregano, een theelepel gedroogde basilicum en een mespunt tijm toe (je mag ook verse kruiden nemen) en bak dit een paar seconden mee. Voeg nu 2 blikken hele gepelde tomaten (of 1 kilo verse tomaten in stukjes) toe en laat ze op een laag vuur meepruttelen.
Voeg 1 mespunt suiker (dat doet echt veel voor de smaak, vervang het eventueel door honing) en 1 eetlepel rode balsamicoazijn toe en laat de tomaten minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Langer mag, maar dan wel in de gaten houden dat de saus niet te veel indikt. Eventueel kun je dan nog wat water (of een beetje rode wijn) toevoegen en nog even door laten pruttelen. Maak op smaak met zout en peper.
We hebben het ook even voor je op video gezet: klik hier
8 gemakkelijke variaties
- Putanesca: met ansjovis, rode peper, kappertjes en olijven
- Vol groente: met gebakken blokjes aubergine, courgette en paprika
- Plus paprika: met gepureerde geroosterd rode paprika’s, mozzarella en basilicum
- Met gehakt wordt het een bolognese
- Met balletjes: met gehaktballetjes
- Grieks: met een snuf kaneel en komijn, zwarte olijven en blokjes feta
- Vol vis: met garnalen, mosselen en blokjes roodbaarsfilet
- Vegan: met gekookte zwarte linzen en 1-2 mejoul-dadels in stukjes
Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,-