Hoe maak je bessenjam?
Ga uit van 1 kilo bessen of ander fruit. Was het fruit en laat het goed uitlekken. Pureer de bessen. Wil je geen pitjes in de jam, roer de vruchten dan door een zeef. Meng de puree met 250 gram suiker en een zakje geleipoeder*. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het 4 minuten doorkoken. Schenk de jam in schoongemaakte potten. Goed tot bovenaan afvullen en direct sluiten. Potten op de kop zetten en af laten koelen. Bewaar deze jam in de koelkast, door het lage suikergehalte kan de jam snel bederven.
Je kunt als potten oude lege jampotjes gebruiken. Was deze - inclusief de dekseltjes - af met heet water met soda. Spoel ze goed heet na en laat ze op een schone theedoek drogen.
*Geleipoeder bestaat uit pectine. Pectine is een natuurlijk geleermiddel dat in vruchten voorkomt. Als je jam met alleen suiker maakt, moet je het fruit een tijdje laten inkoken om een geleereffect te krijgen. Korter koken is gemakkelijker, levert meer jam op en het is ook lekkerder!
Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?
Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.