Hoe maak je zelf augurken?
Zorg voor een pot met een enigszins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot (Keulse pot, met steen) of glazen (weck)pot, optioneel met waterslot.
Verwijder eventuele resten van de bloem van de komkommerkontjes van 500 gram komkommer. Die bevatten enzymen die je augurkjes hol en papperig kunnen maken. Pers de komkommertjes stijf tegen elkaar in een pot. Voeg 1/2 fijngesneden ui, 1/2 gesnipperde paprika, 3 gram mosterdzaad, 1 gram gekneusd venkelzaad, 1 takje dille en 2 gram zwarte peperkorrels toe. Voeg zoveel 5% pekel (dat betekent per 100 ml water 5 g zout opgelost) toe, zodat alle komkommers onder staan. Even uitproberen! Fermenteer onder iets zwaars net beneden kamertemperatuur. Proef regelmatig. De augurkjes zijn klaar als
- ze lekker en crunchy zijn
- er geen gasopbouw meer plaats vindt
- een pH van 4,6 bereikt is
- er bij kamertemperatuur ongeveer een week verstreken is of een maand of 6 als je onder de 10 °C fermenteert
Zet de augurken in de koelkast om de fermentatie te stoppen, inmaken in azijn kan ook.
Dit recept is afkomstig uit Over Rot een boek van Meneer Wateetons en uitgegeven door Good Cook
Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook eens zelf zuurkool. Overheerlijk.
Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?
Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.